käyttämistä tuotteissaan

Parempi ympäristövalinta – kestävämmät tuotteemme

Mikä materiaali on ympäristöystävällisin? Mikä sertifiointi on paras? Mitä kestävä muoti oikeastaan on?

Valitettavasti nämä kysymykset ovat hyvin monimutkaisia, eikä niihin ole olemassa yksinkertaisia vastauksia. On esimerkiksi erittäin vaikeaa osoittaa, mitkä materiaalit ovat parhaita tai huonoimpia, koska eri materiaalit vaikuttavat ympäristöön eri tavoin. Puuvillan viljelyyn tarvitaan runsaasti vettä ja torjunta-aineita, kun taas synteettinen polyesterikuitu saadaan öljystä. Joidenkin materiaalien valmistaminen saattaa vaatia suuria määriä kemikaaleja, ja materiaalisekoitteista valmistetuilla vaatteilla voi olla uskomattoman hienoja ominaisuuksia, mutta ne tekevät kuitujen kierrätyksestä lähes mahdotonta.

Jotkin materiaalit ovat kuitenkin parempia kuin toiset, mutta on tärkeää ottaa huomioon niiden suhde tuotteen funktioon. Luomupuuvillasta valmistettu päällystakki ei ole käytännöllinen eikä kestävä sateisessa Boråsissa, minkä vuoksi se on melko kestämätön valinta.

Kestävämpien tuotteidemme yhteisnimitys on Parempi ympäristövalinta. Käytämme tätä merkintää verkkosivuillamme ja kuvastoissamme, jotta sinä asiakkaanamme voisit löytää nämä tuotteet helpommin. Tällä hetkellä tekstiilialalla ei ole yhteistä standardia tai näkemystä siitä, mitä tuotteita saa merkitä tai luokitella "kestäviksi". Jokainen yritys voi tällä hetkellä päättää siitä itse.

Alla olemme määrittäneet, millaisia materiaaleja ja sertifiointeja olemme päättäneet luokitella Parempi ympäristövalinta -merkinnän alle ollaksemme mahdollisimman läpinäkyviä. Lisäksi merkitsemme vaatteemme yksilöllisellä etiketillä kunkin materiaalin/sertifikaatin osalta. Meille on ollut tärkeää olla rinnastamatta kaikkia Parempi ympäristövalinta -valikoimaan kuuluvia tuotteita, koska ne voivat pohjimmiltaan erota toisistaan ja olla hyviä eri tavoin.


Tuotteet, jotka olemme valinneet Parempi ympäristövalinta -kategoriaan, ovat joko:

• tuotteita, jotka on sertifioitu jonkin käyttämämme ympäristömerkinnän mukaisesti – tällä hetkellä GOTS ja Joutsenmerkki. Lue niistä lisää jäljempänä.

tai

• tuotteita, joissa vähintään 50 % materiaalista koostuu kestävämmistä kuiduista. Voit lukea myös niistä lisää jäljempänä.




Ympäristömerkinnät, joita käytämme Cellbesillä

Kolmannen osapuolen sertifiointi tarkoittaa, että täysin riippumaton osapuoli määrittää, että tuotteeseen, prosesseihin, alkuperämateriaaliin ja/tai työehtoihin liittyvät erityisvaatimukset täyttyvät. Nämä vaatimukset ovat asiantuntijoiden kehittämiä. Arvioinnin tekee yleensä kolmas osapuoli, mikä tekee arvioinnista luotettavan ja läpinäkyvän.

Global Organic Textile Standard (GOTS)

GOTS-merkitty tuote täyttää vaatimukset koko tuotantoketjussa - kuidusta valmiiseen tuotteeseen, eli kasvatukseen, kehräämiseen, kutomiseen tai neuleeseen, vaalennukseen, värjäykseen ja jälkikäsittelyyn. GOTS-merkitty tuote on sertifioitu koko tuotantoketjussa. Jotta tuote voidaan sertifioida, viljelyn ja kaikkien valmistusprosessien on täytettävä korkeat ympäristön, kemikaalien, vedenkulutuksen ja sosiaalisen vastuun vaatimukset. Vähintään 70 % tuotteiden sisältämistä materiaaleista on oltava luonnonkuituja, ja näiden kuitujen sekoitukselle asetetaan tiukat vaatimukset. Sertifioidut tuotteet voidaan jäljittää aina siihen tilaan saakka, jossa kuidut on viljelty. GOTS-sertifiointia pidetään markkinoiden parhaana merkintänä luonnonkuiduista valmistetuille tekstiileille.

Verkkosivuiltamme löydät nykyisin monia GOTS-sertifioituja tuotteita. Vuodesta 2020 lähtien Cellbes on ollut myös GOTS-sertifioitu yritys.



Global Recycled Standard (GRS):

GRS edellyttää kolmannen osapuolen sertifiointia, jotta lopputuotteen kierrätysmateriaalin sisältö voidaan jäljittää ja todentaa. Ensisijaisia ​​tavoitteita on vähentää tuotannon haitallisia vaikutuksia ihmisiin ja ympäristöön sekä tuotteiden ilmastoystävällisemmän käsittelyn varmistaminen ja suuremman kierrätysosuuden lisääminen tuotteissa  Standardi noudattaa jäljitettävyyttä, ympäristöystävällisyyden periaatteita, sosiaalisia toimintatapoja, kemikaalipitoisuuksia ja merkintöjä. Tämä kattaa koko tuotantoketjun mukaan lukien raaka-aineiden valmistuksen, kehräämisen, kutomisen ja neulomisen, värjäyksen ja painatuksen sekä ompelun yli 50 maassa. Vuonna 2022 Cellbes aloitti yhteistyön GRS:n kanssa ja sai samana vuonna GRS-sertifikaatin.





Recycled Claim Standard (RCS):

RCS edellyttää kolmannen osapuolen sertifiointia kierrätysmateriaaleista ja jäljitettävyydestä. RCS:n ensisijaisia tavoitteita ovat kierrätysmateriaalin käytön lisääminen tekstiiliteollisuudessa sekä sen sisällön todentaminen. Lisäksi haluamme tarjota tuotemerkeille ja kuluttajille tavan tehdä tietoisia ostopäätöksiä. Vuonna 2022 Cellbes aloitti yhteistyön RCS:n kanssa ja sai samana vuonna RCS-sertifioinnin.





Organic Content Standard (OCS):

OCS asettaa kolmannen osapuolen sertifioinnille vaatimuksia luomukuitujen jäljittämiseksi maatilalta lopputuotteeseen sekä luomusisällön identiteetin säilyttämiseksi maatilalta lopputuotteeseen. Se tarjoaa yrityksille tavan tarkistaa ostamiensa tuotteiden luomuviljellyn sisällön ja viestiä luomuviljeltyä sisältöä koskevat vaatimukset teollisuudelle. OCS osoittaa, että materiaali on peräisin ainoastaan sertifioiduilta luomutiloilta. Vuonna 2022 Cellbes aloitti yhteistyön OCS:n kanssa ja sai samana vuonna OCS-sertifioinnin.

Kestävämmät materiaalit

Tästä voit lukea Cellbesin luokittelemista kestävämmistä materiaaleista. Jotta tuote saisi verkkosivullamme Parempi ympäristövalinta -merkinnän, tuotteessa on oltava vähintään 50 % näistä materiaaleista.


Luomupuuvilla

Puuvillan viljely muodostaa vain 2,5 % maapallon kokonaisviljelysmaasta. Siitä huolimatta perinteinen puuvillan viljely muodostaa peräti 25 % kaikista hyönteistorjunta-aineiden päästöistä. Luomupuuvillan viljelyssä ei sallita kemiallisia torjunta-aineita, lannoitteita tai geenimanipuloituja raaka-aineita.

Vaikka luomupuuvilla olisi tässä suhteessa perinteistä puuvillaa parempi vaihtoehto, sekään ei ole vielä täysin ongelmaton, sillä kaikki puuvillan tuotanto kuluttaa äärimmäisen paljon vettä. Puuvilla on kuitenkin kulutusta kestävää kuitua, jolla on monia käyttökohteita. Huolehdi puuvillavaatteistasi hyvin, niin ne kestävät sukupolvien ajan. Vinkkejä tekstiilien käyttöiän pidentämiseen löydät täältä.


Pellava

Pellavakangas on kulutusta kestävä materiaali, jonka tunnusomainen pinta saa sen tuntumaan sekä luonnolliselta että ylelliseltä. Pellava sopii sekä vaatteisiin että kodin tekstiileihin, ja Cellbes on päättänyt sisällyttää pellavan "Parempi ympäristövalinta" -valikoimaamme. Pellavaa voi viljellä kylmemmässä ilmastossa - mielellään kosteassa ja leudossa. Mitä kylmempi sää, sitä pienempi on tuhoeläinten riski ja sitä vähemmän hyönteistentorjunta-ainetta tarvitaan (tavanomaisessa viljelyssä käytetään kuitenkin rikkakasvihävitteitä). Pellava tarvitsee vain vähän kastelua ja selviytyy hyvin maassa, jota ei voi käyttää ruoantuotantoon. Tietyissä tapauksissa pellava voi jopa auttaa puhdistamaan saastuneita maa-alueita esimerkiksi raskasmetalleista. Mielestämme tämä tekee pellavasta ympäristöystävällisen materiaalin.

Luomupellava on peräisin kasveista, joita viljellään ilman kemiallisia torjunta-aineita, keinolannoitteita ja geenimuunneltuja kasveja. Tämän vuoksi luomupellava on terveellisempää sekä viljelijöille että ympäristölle.


TENCEL™-lyocell: selluloosakuituja, jotka on valmistettu samasta raaka-aineesta kuin viskoosi. Lyocellin valmistusprosessi on kuitenkin paljon vähemmän saastuttava kuin viskoosin tuotantoprosessi, koska käytetyt liuottimet käytetään uudelleen. Lyocellin tuotantoprosessi on lähes kokonaan suljettu prosessi, jossa yli 99 % liuottimista ja vedestä käytetään uudelleen.

Lisäksi Lenzing AG:n TENCEL™-tuotemerkillä varustettu lyocell on valmistettu vastuullisesti hoidetuista metsistä saatavasta puumassasta, mikä on erityisen hyvä asia.


LENZING™ ECOVERO™ -viskoosi: LENZING AG:n kuidut. Kuten TENCEL™ Lyocell -tuotteiden valmistuksessa, puuraaka-aine on peräisin vastuullisesti viljellyistä metsistä. Koko prosessi lopulliseen kuituun saakka on sertifioitu EU-ympäristömerkin mukaisesti ja kuitu on jäljitettävissä, mikä mahdollistaa läpinäkyvän tuotantoketjun. Tuotannon aikana vesi- ja ympäristöjalanjälki on jopa 50 % pienempi kuin perinteisen viskoosin.


Kierrätetty ja eettisesti tuotettu untuva

Untuvateollisuudessa on valitettavasti olemassa riski epäkohtiin. Siksi vaadimme, että kaikkia eläinperäisiä tuotteita käsitellään huolellisesti. Koskaan ei voi olla liian tarkkana, ja parempiakin valintoja on tarjolla. Responsible Down Standard (RDS) -sertifioidut untuvatuotteet voidaan jäljittää aina siihen maatilaan saakka, jossa linnut ovat kasvaneet, ja pyrkimyksenä on valvoa tarkasti eläinten viihtyvyyttä. Riippumaton kolmannen osapuolen tarkastaja arvioi untuvan jokaisessa vaiheessa ja varmistaa, että untuva on peräisin kasvattajilta


Kierrätetty polyesteri

Tekstiileissä käytetty kierrätetty polyesteri valmistetaan ennen kaikkea kierrätetyistä PET-pulloista tai valmistusprosessista syntyneistä tuotantojätteistä. Kun käytetään materiaaleja, jotka ovat jo osa kiertokulkua, raaka-aineiden käyttöä voidaan vähentää, mikä puolestaan johtaa energian ja kemikaalien käytön sekä kasvihuonekaasupäästöjen vähenemiseen.


Kierrätetty polyamidi

Polyamidi on toinen tavallinen öljypohjainen keinokuitu, jota käytetään pääasiassa alusvaatteissa, urheiluvaatteissa, uima-asuissa ja sukkahousuissa. Kierrätetty polyamidi voidaan valmistaa vanhoista kalaverkoista tai tekstiilituotannon jätteistä, ja se auttaa säästämään raaka-aineita, vähentämään jätettä sekä vähentämään energian- ja vedenkulutusta.

Luotettava toimitus
Turvallinen maksu
30 päivän palautusoikeus

Osta muotia & vaatteita Cellbesin verkkokaupasta

Turvalliset verkko-ostokset

Tietoa yrityksestä Cellbes

Henkilökohtainen palvelu

Pysy ajan tasalla

Tilaamalla uutiskirjeemme saat tietoa uutuustuotteista, tarjouksista ja uutisista.

Seuraa meitä

  • Toimitamme vain suomalaisiin osoitteisiin (ei Ahvenanmaalle).
  • Toimitusmaksu 6€. Ilmainen toimitus alk.59€.
  • 30 päivän palautusoikeus.